تاریخ انتشار : 31 فروردین 1395 10:30

خانواده دانشگاهی دانشگاه سوره در گذشت استاد جابر عناصری را به جامعه هنری تسلیت می گوید

تسلیت جامعه دانشگاهی سوره

دکترجابر عناصری استاد برجسته تعزیه شناسی ایران پس از خدمات چندین ساله و فعالیت های چشمگیر و گسترده در حوزه تعزیه، دار فانی را وداع گفت.
دکتر جابر عناصری در سال 24 در یک خانواده فرهنگی و مذهبی در محله معمار شهر اردبیل به دنیا آمد و از کودکی به تعزیه و شبیه خوانی علاقه مند بود. این پژوهشگر برجسته در سال 42 تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته فلسفه و علوم تربیتی در دانشگاه تهران آغاز کرد و در این رشته تحصیلات خود را تا دکتری ادامه داد و در سال 52 برای پژوهش و سبک تخصصی در زمینه ایران شناسی اجتماعی را در دانشگاه لندن به پایان رساند. عناصری پس از اخذ درجه دکتری از دانشگاه تهران و گذراندن دوره تخصصی مردم شناسی در انگلستان با تکیه بر پژوهش های قبلی خود، به تحقیق درباره خاورمیانه، جنوب غرب آسیا و به ویژه مسائل فرهنگی ترکیه و ایران و افغانستان پرداخت. نخستین استاد جابر عناصری درباره هنر و ادبیات عامه، پدرش علی عناصری بود؛ وی در آثار خود از نگاهی جامعه شناسانه و مردم شناسانه به تئاتر و تعزیه ایرانی می نگریست. وی استاد ممتاز دانشگاه های تهران بود و در کنار پژوهش های فراوان بیش از 40 کتاب در زمینه فرهنگ ایران به رشته تحریر در آورده است که از آثار وی می توان به «شناخت اساطیر ایران بر اساس طومار نقالان»، «شبیه خوانی کهن الگوی نمایش های ایرانی»، « مردم شناسی و روانشناسی هنری»، «عاشق ترین عاشقان فرهنگ»، «فرهنگ و پژوهش» و« نسیم خاطرات» اشاره کرد که مجموعه مقالات نسیم خاطرات در بر دارنده 150 مقاله درباره تاریخ شفاهی اردبیل و گریزهایی به فرهنگ محلی ایران است. دکتر عناصری در سالهای 72 الی 76 با گروه تئاتر دانشگاه سوره نیز در امر تدریس، همکاری داشتند. پژوهشگر برجسته تعزیه به خاطر فعالیت های پژوهشی ارزشمند در عرصه هنر تعزیه و شبیه خوانی لوح ویژه پدر تعزیه دانشگاهی ایران را دریافت کرد. خانواده دانشگاهی دانشگاه سوره در گذشت این استاد برجسته را به جامعه هنری تسلیت می گوید.